تاریخچه
هرچند درمورد تاریخچه ورود قهوه به کلمبیا روایتهای مختلفی نقل شده، اما به احتمال زیاد، این گیاه دوستداشتنی برای نخستین بار حدود سال 1732 میلادی و بوسیلهی یسوعیها وارد کلمبیا شده است. کاشت قهوه به آرامی در سراسر کلمبیا گسترش یافت اما تولیدش تا پایان قرن نوزدهم قابل توجه نبود.
موقعیت کلمبیا در آمریکای جنوبی
این روند در شروع قرن بیستم تغییر کرد به گونهای که تا سال 1912 صادرات قهوه نیمی از صادرات کلمبیا را تشکیل میداد. صنعت قهوه بهقدری سریع رشد میکرد که دستاندرکاران آن تصمیم گرفتند سازمانی برای دفاع از منافع تولیدکنندگان قهوه تاسیس کنند. نتیجهی این ایده، تشکیل فدراسیون ملی تولیدکنندگان قهوه کلمبیا (به اسپانیایی Federación Nacional de Cafeteros de Colombia) به اختصار FNC در سال 1927 بود. این سازمان حالا بیش از پانصد هزار عضو دارد که بیشترشان را تولیدکنندگان جز و محلی تشکیل میدهند.
لوگوی FNC در صنعت قهوه بسیار مشهور است و داستان جالبی دارد. یک شخصیت خیالی به نام خوان والدر به همراه خر خود کونچیتا (Conchita) بر روی زمینهای از کوههای کلمبیا.
لوگوی FNC
نقش قهوه در فرهنگ و جامعه کلمبیا
قهوه در زندگی روزمره و فرهنگ مردم کلمبیا نقش پررنگی دارد. جشنوارهها و رویدادهای مرتبط با قهوه در مناطق مختلف کشور برگزار میشود و داستانهای محلی و روایتهای فرهنگی متعددی درباره این نوشیدنی محبوب وجود دارد. قهوه نه تنها یک محصول اقتصادی بلکه بخشی از هویت ملی کلمبیا است.
فستیوال قهوه در کلمبیا
NFC و کیفیت قهوه
به تازگی بین FNC و بخشهایی از صنعت قهوه که به کیفیت بیشتر اهمیت میدهند، تنشهایی به وجود آمده است، چرا که درنظر گرفتن منافع کشاورزان از سوی FNC ممکن است همیشه به بهترین کیفیت ممکن قهوه منجر نشود. FNC یک بخش تحقیقاتی به نام سنیکافه (Cenicafé) دارد که به پرورش گونههای خاصی از قهوه میپردازد و بسیاری معتقدند که ترویج گونههایی مانند کاستیلو (Castillo) بیشتر به مکیت محصول تولیدی توجه دارد تا کیفیت طعم آن. میتوان هر دو طرف این بحث را در نظر گرفت: با توجه به تأثیر فزاینده تغییرات آب و هوایی جهانی بر ثبات تولید قهوه در کلمبیا، دفاع از گونههایی که معیشت تولیدکنندگان را تضمین میکنند، حتی به قیمت از دست دادن برخی از بهترین طعمهای قهوه، دشوار است.
قابلیت ردیابی
به عنوان بخشی از ترویج قهوه کلمبیایی، FNC اصطلاحات "سوپریمو" و "اکسلزو" را ایجاد کرد. این اصطلاحات فقط به اندازه دانهها اشاره دارند.
اصطلاحات "سوپریمو" و "اکسلزو" از سوی فدراسیون ملی قهوه کلمبیا برای دستهبندی دانههای قهوه کلمبیایی به کار میروند و به ویژگیهای اندازه و کیفیت دانهها اشاره دارند.
سوپریمو (Supremo) در زبان اسپانیایی به معنی "عالیترین" یا "برتر" است. این اصطلاح به دانههای قهوهای اطلاق میشود که از نظر اندازه بزرگتر و کیفیت بالاتری نسبت به دیگر دانههای قهوه کلمبیا دارند. به عبارت دیگر، دانههای سوپریمو به خاطر اندازه بزرگتر و طعمهای پیچیدهتر و عمیقتر، معمولاً قیمت بالاتری دارند.
در مقابل، اکسلزو (Excelso) نیز در زبان اسپانیایی به معنای "برتر" یا "عالی" آمده است، اما دانههای این دسته معمولاً کوچکتر از دانههای سوپریمو هستند و به دانههایی با کیفیت خوب و اندازه متوسط اشاره دارد. این دانهها قیمتی کمتر از دانههای سوپریمو دارند، اما همچنان طعمهای مطلوب و خوبی را ارائه میدهند.
متأسفانه، این دستهبندی قابلیت ردیابی منطقه کشت را دشوار میکند، زیرا مبدا قهوهای که به این شکل به بازار عرضه میشود ممکن است از مزارع متفاوتی باشد. و پیش از اینکه به اندازه لازم برسد، با هم مخلوط شوند. در واقع، این قهوه عمومی است و نامگذاری آن برای خرید قهوه با کیفیت هیچ کمکی نمیکند. بخش تخصصی صنعت قهوه کلمبیا تلاش کرده تا قابلیت ردیابی مناطق کشت را ارائه دهد. هرچند NFC زیاد به جنبههای ردیابی کیسههای قهوه اهمیتی نمیدهد اما با رواج روز افزون میکرولات ها و فرهنگ قهوه تک خاستگاه و اسپشیالیتی، مزارع جز زیادی با این روش قهوه قابل ردیابی تا مزرعه تولید را به مصرفکنندگان عرضه میکنند.
مناطق تحت کشت قهوه
نقشه مناطق کشت قهوه در کلمبیا
تعداد کیسههای ۶۰ کیلوگرمی در سال 2023: 11،350،000
کلمبیا دارای مناطق کشت قهوه بهخوبی تعریف شدهای است که طیف گستردهای از انواع قهوهها را تولید میکنند. چه به دنبال قهوههایی با طعم سنگین باشید و چه فنجانی پرنشاط و میوهای (یا چیزی میان این دو)، احتمالاً قهوهای در کلمبیا وجود دارد که به سلیقه شما بخورد. این مناطق به صورت جغرافیایی تعریف شدهاند، نه سیاسی، بنابراین عجیب نیست که خصوصیات مشترکی در قهوههای تولید شده در هر منطقه پیدا شود. اگر از یک قهوه در یک منطقه لذت میبرید، احتمالاً از بسیاری دیگر از قهوههای آن منطقه نیز لذت خواهید برد.
نمودار تولید قهوه در کلمبیا
درختان قهوه در کلمبیا دو بار در سال برداشت میدهند: برداشت اصلی و برداشت دوم که در محلی به آن برداشت میتاکا (mitaca) میگویند. برای آشنایی با مناطق عمده کاشت قهوه در کلمبیا به این مقاله کافی سرچ مراجعه کنید.
کلید واژهها: تاریخی کشورهای تولید کننده
پیامها
نخستین پیام را شما بنویسید.